Autoryzowany przedstawiciel to podmiot z siedzibą na terytorium kraju, który w imieniu producenta wykonuje obowiązki wprowadzającego sprzęt. Producent z art. 4 pkt 11 lit. a–c może go wyznaczyć, a producent z lit. d musi to zrobić (art. 26 ust. 1, 2 i 4 ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym).
Spis treści
ToggleCzym jest autoryzowany przedstawiciel i kogo reprezentuje?
Ustawa z dnia 11 września 2015 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (ZSEE) przewiduje podmiot, który działa za producenta sprzętu. Jest to autoryzowany przedstawiciel, odpowiedzialny za wykonywanie na terytorium kraju obowiązków określonych ustawą dla wprowadzającego sprzęt. Dotyczy to sprzętu wprowadzonego do obrotu, który pochodzi od tego producenta (art. 26 ust. 1 i 2 ustawy o ZSEE).
W praktyce oznacza to, że przedstawiciel jest łącznikiem między producentem a krajowym systemem. Producent nie musi sam spełniać obowiązków wprowadzającego sprzęt. Ten wniosek opiera się na art. 26 ust. 1, 2 i 9 ustawy o ZSEE. Artykuł dotyczy wyłącznie sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Zasady dla baterii to osobny reżim, którego tu nie opisujemy.
Kto wyznacza autoryzowanego przedstawiciela: prawo czy obowiązek?
Zakres zależy od tego, do której grupy producentów należy podmiot. Producent, o którym mowa w art. 4 pkt 11 lit. a–c, ma prawo wyznaczyć autoryzowanego przedstawiciela (art. 26 ust. 1 ustawy o ZSEE). Wyznaczenie jest więc jego wyborem.
Producent, o którym mowa w art. 4 pkt 11 lit. d, jest natomiast obowiązany wyznaczyć autoryzowanego przedstawiciela (art. 26 ust. 2 ustawy o ZSEE). Obowiązek obejmuje przedstawiciela odpowiedzialnego za wykonywanie obowiązków wprowadzającego sprzęt w odniesieniu do sprzętu pochodzącego od tego producenta.
| Grupa producentów (art. 4 pkt 11 ZSEE) | Wyznaczenie przedstawiciela | Podstawa |
|---|---|---|
| lit. a–c | prawo (możliwość) | art. 26 ust. 1 |
| lit. d | obowiązek | art. 26 ust. 2 |
Treść art. 4 pkt 11 lit. a–d, czyli opis każdej grupy producentów, znajdziesz w tekście ustawy w Dzienniku Ustaw (ELI).
Kto może zostać autoryzowanym przedstawicielem?
Według art. 26 ust. 4 ustawy o ZSEE autoryzowanym przedstawicielem może być osoba fizyczna, jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej albo osoba prawna. Każdy z tych podmiotów musi mieć siedzibę na terytorium kraju. Przepis wprost wymienia też organizację odzysku sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
W praktyce zagraniczny producent szuka więc partnera działającego w Polsce. Może nim być firma doradcza, przedsiębiorca albo organizacja odzysku. Wybór mieści się w granicach art. 26 ust. 4.
Za co odpowiada przedstawiciel i co z producentem?
Gdy producent ustanowi autoryzowanego przedstawiciela, działa wyłącznie za jego pośrednictwem (art. 26 ust. 9 ustawy o ZSEE). Przedstawiciel działa w imieniu i na rzecz producenta. Ponosi przy tym odpowiedzialność za wykonywanie obowiązków określonych ustawą dla wprowadzającego sprzęt (art. 26 ust. 9 ustawy o ZSEE).
W praktyce producent nie powinien równolegle załatwiać tych spraw samodzielnie. Ten wniosek wynika z art. 26 ust. 9 ustawy o ZSEE.
Jak autoryzowany przedstawiciel łączy się z rejestrem BDO?
Marszałek województwa dokonuje wpisu do rejestru BDO na wniosek wprowadzających sprzęt lub autoryzowanych przedstawicieli (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o odpadach). Przedstawiciel może więc sam złożyć wniosek o wpis. Zasady rejestracji firmy opisuje artykuł rejestracja firmy w BDO.
Wpis przedstawiciela ma znaczenie także dla wprowadzającego sprzęt, który wprowadza do obrotu sprzęt pochodzący od producenta. Nie musi on wykonywać obowiązków nałożonych na niego ustawą o ZSEE (art. 25 ust. 1 ustawy o ZSEE). Muszą jednak być spełnione łącznie dwa warunki:
1. autoryzowany przedstawiciel tego producenta jest wpisany do rejestru,
2. wprowadzający przekazał przedstawicielowi wszelkie dane niezbędne do wykonywania obowiązków w odniesieniu do sprzętu, który sam wprowadził do obrotu.
W praktyce brak któregokolwiek warunku oznacza, że zwolnienie z art. 25 ust. 1 ustawy o ZSEE nie działa.
Co zrobić teraz, żeby ustalić, czy dotyczy to Twojej firmy?
1. Ustal, do której litery art. 4 pkt 11 ustawy o ZSEE zalicza się Twój podmiot. Od litery zależy, czy wyznaczenie przedstawiciela jest prawem (lit. a–c, art. 26 ust. 1), czy obowiązkiem (lit. d, art. 26 ust. 2).
2. Jeśli wyznaczenie jest obowiązkowe albo je wybierasz, znajdź kandydata z siedzibą na terytorium kraju (art. 26 ust. 4 ustawy o ZSEE).
3. Złóż wniosek o wpis do rejestru BDO do marszałka województwa (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o odpadach, tekst na eli.gov.pl). Obowiązki sprawozdawcze w BDO opisuje m.in. artykuł o sprawozdaniu z wytwarzanych odpadów.
4. W razie wątpliwości co do klasyfikacji producenta skontaktuj się ze specjalistą, który zweryfikuje konkretny przypadek.
Stan prawny na: 2026-10-25
Zobacz też
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 573)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
Najczęściej zadawane pytania
Jak krok po kroku wygląda wyznaczenie autoryzowanego przedstawiciela?
Najpierw ustal grupę producenta z art. 4 pkt 11 ustawy o ZSEE. Producent z lit. a–c ma prawo wyznaczyć przedstawiciela (art. 26 ust. 1). Następnie wybierz podmiot z siedzibą na terytorium kraju (art. 26 ust. 4). Potem wniosek o wpis do rejestru BDO trafia do marszałka województwa (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o odpadach). Więcej o wpisie w artykule rejestracja firmy w BDO.
Kogo dokładnie dotyczy obowiązek wyznaczenia przedstawiciela?
Obowiązek dotyczy producenta, o którym mowa w art. 4 pkt 11 lit. d ustawy o ZSEE (art. 26 ust. 2). Po wyznaczeniu producent działa wyłącznie przez przedstawiciela, który ponosi odpowiedzialność za obowiązki wprowadzającego sprzęt (art. 26 ust. 9). Dane odpadowe w BDO omawia artykuł o kodach odpadów.
Kiedy importer lub sprzedawca sprzętu nie musi wykonywać obowiązków z ustawy o ZSEE?
Wprowadzający sprzęt pochodzący od danego producenta jest zwolniony z tych obowiązków, gdy spełnione są łącznie dwa warunki (art. 25 ust. 1 ustawy o ZSEE). Przedstawiciel producenta musi być wpisany do rejestru. Wprowadzający musi też przekazać mu dane niezbędne do wykonywania obowiązków. Więcej o obowiązkach sprawozdawczych w artykule o sprawozdaniu z wytwarzanych odpadów.

O autorze
Piotr Chudeusz
Ekspert ds. BDO, KOBiZE i rozliczeń środowiskowych
Certyfikowany ekspert z ponad 10-letnim doświadczeniem w obsłudze polskich firm w zakresie rejestracji BDO, ewidencji odpadów i sprawozdań KOBiZE. Założyciel RozliczeniaBDO.pl. Doradza setkom przedsiębiorców rocznie w sprawach środowiskowych.
Zobacz też
Masz pytania o BDO, KOBiZE lub PPWR? Skonsultuj się z ekspertem — bezpłatnie.
Umów bezpłatną konsultację →







