Nie ma jednej stałej liczby. Importując sprzęt elektryczny z bateriami w środku, możesz podlegać co najmniej dwóm osobnym reżimom, jeśli spełniasz obie definicje: wprowadzającego sprzęt (art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE) i wprowadzającego baterie (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach). Każdy z nich ma odrębną kategorię wpisu do rejestru BDO (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a i pkt 4 ustawy o odpadach, Dz.U. 2026 poz. 1328). Dochodzi do tego wpis dla opakowań, gdy towar jest zapakowany (art. 8 pkt 23 i 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w zw. z art. 50 ust. 1 pkt 6 lit. e-f ustawy o odpadach).
Spis treści
ToggleZ ilu reżimów składają się obowiązki importera?
Z przepisów wynikają osobne wpisy w rejestrze BDO dla każdego reżimu, którego definicję spełniasz: sprzętu, baterii oraz, gdy towar jest zapakowany, opakowań. Osobno stoi oznakowanie baterii, które wynika z rozporządzenia unijnego (art. 13 w zw. z załącznikiem VI część B rozporządzenia (UE) 2023/1542). Poniższa tabela porządkuje wpisy.
| Reżim | Podstawa | Dział BDO |
|---|---|---|
| Wprowadzający sprzęt | art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE (Dz.U. 2024 poz. 573); art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o odpadach (Dz.U. 2026 poz. 1328) | Dział IV Tabela 1 |
| Wprowadzający baterie lub akumulatory | art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach; art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach (Dz.U. 2026 poz. 1328) | Dział V Tabela 1 |
| Wprowadzający produkty w opakowaniach (jeśli towar jest zapakowany) | art. 8 pkt 23 i 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (import produktów w opakowaniach na potrzeby działalności gospodarczej jest wprowadzeniem do obrotu); art. 50 ust. 1 pkt 6 lit. e-f ustawy o odpadach (Dz.U. 2026 poz. 1328) | Dział VI Tabela 1 |
Jeden podmiot może więc obejmować kilka reżimów jednocześnie, a każdy ma osobną podstawę prawną (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a i pkt 4 ustawy o odpadach). Wpisu do rejestru dokonuje marszałek województwa na wniosek (art. 50 ust. 1 ustawy o odpadach). Więcej o samej procedurze znajdziesz w artykule rejestracja w BDO i wpis do BDO.
Kiedy jesteś wprowadzającym sprzęt?
Według art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE wprowadzającym sprzęt jest podmiot z siedzibą w Polsce, który spełnia jeden z trzech warunków. Pierwszy: pod własną marką produkuje lub wprowadza do obrotu sprzęt elektryczny i elektroniczny. Drugi: pod własną marką odsprzedaje sprzęt wytworzony przez inny podmiot, chyba że widnieje na nim marka pierwotnego wprowadzającego. Trzeci: wprowadza do obrotu na terytorium kraju sprzęt pochodzący z innego państwa członkowskiego lub z państwa trzeciego.
Import sprzętu z innego państwa członkowskiego lub z państwa trzeciego odpowiada trzeciemu warunkowi. Wprowadzający sprzęt, który jednocześnie jest wprowadzającym baterie lub akumulatory, wypełnia dodatkowo Dział V Tabela 1 (art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach), obok Działu IV Tabela 1 (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o odpadach). Z definicji wyłączony jest podmiot, który realizuje wyłącznie finansowanie w ramach umowy finansowej (art. 4 pkt 11 ustawy o ZSEE), chyba że jednocześnie działa jako wprowadzający sprzęt.
Kiedy jesteś wprowadzającym baterie?
Art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach wskazuje trzy sytuacje, w których przedsiębiorca jest wprowadzającym baterie. Pierwsza: po raz pierwszy wprowadza je do obrotu na terytorium kraju w ramach działalności gospodarczej. Druga: dokonuje ich importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia na potrzeby własnej działalności. Trzecia: zlecił ich wytworzenie pod własnym oznaczeniem. Wystarczy spełnić jedną z nich.
Dla importera istotna jest druga sytuacja (lit. b). Przedsiębiorca spełniający tę definicję podlega wpisowi do rejestru BDO w Dziale V Tabela 1 (art. 50 ust. 1 pkt 4 lit. a ustawy o odpadach). Według źródła branżowego (portalochronysrodowiska.pl; ocena o średniej pewności, nie przepis ustawy) sprzedawca, który wyłącznie dalej udostępnia baterie już wprowadzone na rynek, nie ma obowiązku wpisu jako wprowadzający.
Czy autoryzowany przedstawiciel producenta zwalnia z obowiązków?
Art. 25 ust. 1 ustawy o ZSEE zwalnia wprowadzającego sprzęt, który wprowadza do obrotu sprzęt pochodzący od producenta, z obowiązków nałożonych tą ustawą, ale tylko gdy spełnione są łącznie dwa warunki. Autoryzowany przedstawiciel tego producenta musi być wpisany do rejestru. Wprowadzający musi też przekazać temu przedstawicielowi wszelkie dane niezbędne do wykonywania jego obowiązków w odniesieniu do sprzętu, który sam wprowadził do obrotu.
Przepis dotyczy obowiązków z ustawy o ZSEE. Z samego przepisu nie wynika jednoznacznie, czy obejmuje on także obowiązki z ustawy o bateriach i akumulatorach. Warto zweryfikować w urzędzie marszałkowskim, czy w Twoim układzie z przedstawicielem producenta wpis w Dziale V Tabela 1 również jest po jego stronie.
Co wynika z rozporządzenia unijnego o bateriach i od kiedy?
Rozporządzenie (UE) 2023/1542 stosuje się ogólnie od 18 lutego 2024 r. (art. 96 tego rozporządzenia). Poszczególne obowiązki uruchamiają się jednak w różnych terminach, a nie jednocześnie.
| Obowiązek | Od kiedy | Podstawa |
|---|---|---|
| Symbol selektywnej zbiórki na wszystkich bateriach | 18 sierpnia 2025 r. | art. 13 w zw. z załącznikiem VI część B rozporządzenia (UE) 2023/1542 |
| Cyfrowy paszport baterii (baterie LMT, przemysłowe powyżej 2 kWh, baterie pojazdów elektrycznych) | 18 lutego 2027 r. | art. 77 rozporządzenia (UE) 2023/1542 |
Obowiązek symbolu zbiórki trwa od 18 sierpnia 2025 r. (art. 13 w zw. z załącznikiem VI część B rozporządzenia (UE) 2023/1542), a paszport baterii nie obowiązuje jeszcze dzisiaj, bo będzie wymagany dopiero od 18 lutego 2027 r. (art. 77 tego rozporządzenia). Przed zamówieniem partii warto sprawdzić u dostawcy, czy baterie w urządzeniach mają symbol z załącznika VI część B, oraz czy któraś z nich należy do kategorii objętych paszportem (LMT, przemysłowe powyżej 2 kWh, pojazdów elektrycznych). Tekst aktu: rozporządzenie 2023/1542 w EUR-Lex.
Co zrobić teraz?
1. Ustal, czy masz siedzibę w Polsce i czy sprowadzasz sprzęt z innego państwa członkowskiego lub z państwa trzeciego (art. 4 pkt 20 ustawy o ZSEE).
2. Ustal, czy dokonujesz importu lub wewnątrzwspólnotowego nabycia baterii na potrzeby własnej działalności albo po raz pierwszy wprowadzasz je do obrotu w kraju (art. 6 pkt 22 ustawy o bateriach i akumulatorach).
3. Sprawdź w rejestrze BDO, czy masz wpis w Dziale IV Tabela 1 (art. 50 ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o odpadach) i w Dziale V Tabela 1 (art. 50 ust. 1 pkt 4 ustawy o odpadach), a gdy towar jest pakowany, także w Dziale VI (art. 50 ust. 1 pkt 6 lit. e-f ustawy o odpadach).
4. Jeśli współpracujesz z autoryzowanym przedstawicielem producenta, upewnij się, że jest wpisany do rejestru i że przekazałeś mu dane wymagane w art. 25 ust. 1 ustawy o ZSEE.
5. Przy rozliczeniach skorzystaj z opisu sprawozdania BDO dla elektryków i elektroników lub obsługi BDO dla importerów.
Teksty jednolite: ustawa o odpadach, ustawa o ZSEE.
Stan prawny na: 2026-11-01
Podstawa prawna i źródła
- Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 573)
- Ustawa o odpadach (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 1328)
- Ustawa z dnia 24 kwietnia 2009 r. o bateriach i akumulatorach
- Rozporządzenie (UE) 2023/1542
- Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi

O autorze
Piotr Chudeusz
Ekspert ds. BDO, KOBiZE i rozliczeń środowiskowych
Certyfikowany ekspert z ponad 10-letnim doświadczeniem w obsłudze polskich firm w zakresie rejestracji BDO, ewidencji odpadów i sprawozdań KOBiZE. Założyciel RozliczeniaBDO.pl. Doradza setkom przedsiębiorców rocznie w sprawach środowiskowych.
Zobacz też
Masz pytania o BDO, KOBiZE lub PPWR? Skonsultuj się z ekspertem — bezpłatnie.
Umów bezpłatną konsultację →







