Czy można przekazać odpady bez KPO?
Co do zasady nie. Posiadacz odpadów objęty obowiązkiem ewidencji sporządza kartę przekazania odpadów (KPO) w BDO przed rozpoczęciem transportu (art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach). Kartę można pominąć tylko wtedy, gdy jeden z posiadaczy nie jest objęty obowiązkiem ewidencji (art. 69 ust. 4), na przykład korzysta ze zwolnienia z art. 66 ust. 4. Brak wymaganej karty to ewidencja niezgodna ze stanem rzeczywistym, zagrożona administracyjną karą pieniężną (art. 194 ust. 1 pkt 5b).
Aktualizacja:
Czym jest KPO i kto ma obowiązek jej wystawienia?
Karta Przekazania Odpadów (KPO) to elektroniczny dokument generowany w systemie BDO (bdo.mos.gov.pl), który potwierdza przekazanie odpadów od wytwórcy lub posiadacza do kolejnego posiadacza, transportującego lub odbierającego. Obowiązek jej sporządzania wynika z art. 67 ust. 1 i art. 69 ust. 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz.U. 2023 poz. 1587). Dokumenty ewidencji sporządza się wyłącznie przez indywidualne konto w BDO (art. 67 ust. 6). Tylko na czas awarii systemu kartę sporządza się w formie papierowej albo elektronicznej poza BDO, a przekazujący wprowadza dane do BDO niezwłocznie po ustaniu awarii, nie później niż w 30 dni od jej ustania (art. 67 ust. 7 i 11).
Obowiązek wystawienia KPO spoczywa na przekazującym odpady — a więc na wytwórcy lub posiadaczu odpadów, który oddaje je innemu podmiotowi (szerzej o tym, kto wystawia KPO). Wyjątki od tej zasady wynikają z art. 66 ust. 4 i art. 69 ust. 4 ustawy o odpadach oraz z rozporządzenia wydanego na podstawie art. 66 ust. 5.
Czy można przekazać odpady bez KPO — kiedy prawo na to pozwala?
Wspólną podstawą wszystkich wyjątków jest art. 69 ust. 4 ustawy o odpadach: KPO można nie sporządzać, jeżeli jeden z posiadaczy odpadów nie jest objęty obowiązkiem prowadzenia ewidencji. O tym, kto jest zwolniony z ewidencji odpadów, rozstrzyga art. 66 ust. 4. Zwolnienia ustawowe z art. 66 ust. 4 pkt 1–3 obejmują między innymi wytwórców odpadów komunalnych — podmiot odbierający odpady komunalne od właścicieli nieruchomości dokumentuje je odrębną kartą przekazania odpadów komunalnych (art. 67 ust. 1 pkt 3). Z ewidencji zwolnione są także rodzaje i ilości odpadów określone w rozporządzeniu Ministra Klimatu i Środowiska z 5 listopada 2024 r. (Dz.U. 2024 poz. 1644), stosowanym od 1 stycznia 2025 r. — zwolnienie wynika z art. 66 ust. 4 pkt 4 ustawy i dotyczy kodów odpadów wymienionych w załączniku, o ile roczna masa danego kodu mieści się w limicie.
Do zwolnień ustawowych należy też nieprofesjonalne zbieranie odpadów (art. 66 ust. 4 pkt 1–3 w zw. z art. 45 ust. 1 pkt 1 ustawy o odpadach) — klasycznym przykładem jest apteka przyjmująca przeterminowane leki od pacjentów do specjalnych pojemników. Przy przekazaniu zebranych leków dalej ustawa dopuszcza niesporządzanie KPO, ponieważ jeden z posiadaczy (apteka) nie jest objęty obowiązkiem ewidencji (art. 69 ust. 4); odbierający ewidencjonuje przyjęte odpady u siebie (art. 66 ust. 1).
Kiedy KPO jest obowiązkowa mimo małej ilości odpadów?
Najwięcej pomyłek dotyczy odpadów niebezpiecznych. Rozporządzenie z 5 listopada 2024 r. nie obejmuje żadnego kodu odpadów niebezpiecznych, więc od 1 stycznia 2025 r. ewidencjonuje się je niezależnie od ilości, chyba że podmiot jest zwolniony na innej podstawie ustawowej (art. 66 ust. 4 pkt 1–3 ustawy o odpadach). Mała skala nie zwalnia też z KPO: podmiot wytwarzający do 100 kg odpadów niebezpiecznych rocznie prowadzi ewidencję uproszczoną właśnie za pomocą KPO, bez karty ewidencji odpadów (art. 71 pkt 1 lit. a).
Jeżeli obaj posiadacze są objęci obowiązkiem ewidencji, wyjątek z art. 69 ust. 4 ustawy o odpadach nie ma zastosowania i karta jest obowiązkowa — przy odpadach niebezpiecznych bez względu na wielkość przekazywanej partii.
Jakie kary grożą za przekazanie odpadów bez KPO?
Kartę przekazania odpadów ustawa zalicza do dokumentów ewidencji (art. 67 ust. 1 ustawy o odpadach), dlatego przekazanie odpadów bez wymaganej KPO oznacza nieprowadzenie ewidencji albo prowadzenie jej nieterminowo lub niezgodnie ze stanem rzeczywistym. Grozi za to administracyjna kara pieniężna od 1 000 zł do 1 000 000 zł (art. 194 ust. 1 pkt 5b w zw. z ust. 3), którą w drodze decyzji wymierza wojewódzki inspektor ochrony środowiska (art. 196). Wyjątek przewiduje art. 194 ust. 2 ustawy o odpadach: dotyczy on sytuacji, gdy za naruszenie może być ustalona opłata podwyższona z art. 293 Prawa ochrony środowiska. Kara dotyczy podmiotu obowiązanego do prowadzenia ewidencji, a nie tego, kto korzysta ze zwolnienia z art. 66 ust. 4.
Obowiązek ewidencji ciąży na każdym posiadaczu odpadów (art. 66 ust. 1 ustawy o odpadach) — zarówno na przekazującym, jak i na przejmującym. Odrębną sankcją jest grzywna za brak potwierdzenia wygenerowanego z BDO w trakcie transportu (art. 180 ust. 2 ustawy o odpadach). Art. 180 nie określa jej wysokości; ogólny zakres grzywny to od 20 do 5000 zł (art. 24 § 1 Kodeksu wykroczeń).

Jak prawidłowo przekazać odpady przez system BDO?
Przekazujący podaje w karcie kod odpadu, masę, datę i godzinę rozpoczęcia transportu, numer rejestracyjny pojazdu oraz dane transportującego i przejmującego (art. 67 ust. 3 i 3a ustawy o odpadach). Kierujący pojazdem ma w trakcie transportu potwierdzenie wygenerowane z BDO (art. 69 ust. 1a) — kolejne czynności opisujemy w poradniku jak wystawić KPO krok po kroku. Przejmujący niezwłocznie potwierdza przejęcie odpadów (art. 69 ust. 3), a transportujący potwierdza transport po jego zakończeniu (art. 69 ust. 3b).
| Sytuacja | Czy KPO jest wymagana? | Podstawa |
|---|---|---|
| Przekazanie odpadów przez podmiot obowiązany do ewidencji innemu posiadaczowi | tak — przed rozpoczęciem transportu | art. 69 ust. 1 |
| Wytwarzanie do 100 kg odpadów niebezpiecznych lub do 5 ton odpadów innych niż niebezpieczne, niebędących komunalnymi, rocznie | tak — ewidencja uproszczona tylko z KPO | art. 71 pkt 1 |
| Jeden z posiadaczy nie jest objęty obowiązkiem ewidencji | nie — wyjątek, kartę można nie sporządzać | art. 69 ust. 4 |
| Odpady inne niż niebezpieczne w rodzaju i rocznej ilości zwolnionych rozporządzeniem z 5 listopada 2024 r. | nie — zwolnienie z ewidencji dla danego kodu odpadu | art. 66 ust. 4 pkt 4 |
| Wytwórca odpadów komunalnych | nie — zwolnienie z ewidencji | art. 66 ust. 4 pkt 1–3 |
| Nieprofesjonalne zbieranie (np. leki w aptece) | nie — także przy przekazaniu zebranych odpadów dalej kartę można pominąć | art. 66 ust. 4 pkt 1–3, art. 45 ust. 1 pkt 1, art. 69 ust. 4 |
| Awaria systemu BDO | tak — karta papierowa albo elektroniczna poza BDO | art. 67 ust. 7 |
Gospodarowanie odpadami można zlecić wyłącznie podmiotowi, który ma zezwolenie na zbieranie lub przetwarzanie odpadów, inną decyzję wymienioną w art. 27 ust. 2 albo wpis do rejestru — chyba że jego działalność nie wymaga decyzji ani wpisu (art. 27 ust. 2 ustawy o odpadach). Przed przekazaniem odpadów warto więc sprawdzić uprawnienia odbiorcy. Jeśli Twoja firma podlega wpisowi do rejestru, a jeszcze go nie ma, sprawdź, jak przebiega rejestracja w BDO.
Podmiot zwolniony z ewidencji na podstawie art. 66 ust. 4 nie składa z tego tytułu sprawozdania o wytwarzanych odpadach (art. 75 ust. 1 pkt 1 ustawy o odpadach), natomiast ewidencja uproszczona z art. 71 z tego obowiązku nie zwalnia.
Najczęstsze błędy przedsiębiorców przy przekazywaniu odpadów
Pierwszym i najczęstszym błędem jest założenie, że skoro firma jest „mała”, to nie potrzebuje KPO. O obowiązku decyduje rodzaj odpadów i ich roczna masa, a nie wielkość przedsiębiorstwa. Drugi typowy błąd to rozciąganie zwolnienia na całą działalność: limit z rozporządzenia z 5 listopada 2024 r. liczy się osobno dla każdego kodu odpadu (art. 66 ust. 4 pkt 4 ustawy o odpadach), więc firma może być zwolniona z ewidencji jednego rodzaju odpadów i jednocześnie musieć wystawiać KPO dla innego.
Trzeci błąd to wystawianie KPO po fakcie, czyli uzupełnianie dokumentacji już po fizycznym przekazaniu odpadów. Karta zawiera datę i godzinę rozpoczęcia transportu (art. 67 ust. 3a ustawy o odpadach), więc wpis dokonany później nie odpowiada stanowi rzeczywistemu. Czwartym problemem jest nieprawidłowa klasyfikacja: zaliczenie odpadu niebezpiecznego do odpadów innych niż niebezpieczne nie zwalnia z obowiązku ewidencji ani z KPO. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowego postępowania z odpadami w swojej firmie, warto skontaktować się z ekspertem BDO, który przeanalizuje specyfikę działalności i wskaże właściwe rozwiązania.
FAQ — Najczęstsze pytania o przekazywanie odpadów bez KPO
Co kierowca musi mieć przy sobie w czasie awarii systemu BDO?
Kartę przekazania odpadów albo jej kopię, sporządzoną w formie awaryjnej (art. 67 ust. 9 ustawy o odpadach). Na czas awarii zastępuje ona potwierdzenie wygenerowane z BDO.
Czy firma, która wyłącznie transportuje odpady, też posługuje się KPO?
Tak. Podmiot wykonujący wyłącznie usługę transportu odpadów prowadzi ewidencję uproszczoną z zastosowaniem jedynie karty przekazania odpadów (art. 71 pkt 2 ustawy o odpadach). Decyduje o tym rodzaj działalności, a nie masa przewożonych odpadów.
Czy KPO jest potrzebna przy przewozie odpadów do własnego miejsca zbierania lub przetwarzania?
Tak. Kartę przekazania odpadów sporządza także posiadacz, który przekazuje odpady do prowadzonych przez siebie miejsc zbierania lub przetwarzania (art. 69 ust. 1 ustawy o odpadach). Po przekazaniu niezwłocznie uzupełnia w BDO masę odpadów oraz datę i godzinę przekazania (art. 69 ust. 3a).
Potrzebujesz pomocy z KPO i ewidencją odpadów?
Prawidłowe wystawianie KPO, weryfikacja odbiorców odpadów i terminowe sprawozdania BDO to obowiązki, które łatwo pominąć w codziennej działalności — szczególnie w małych firmach bez dedykowanego specjalisty ds. ochrony środowiska. Jeśli nie masz pewności, czy Twoja firma spełnia wszystkie wymogi ustawy o odpadach, skorzystaj z profesjonalnej obsługi BDO dla firm — audyt dokumentacji, bieżące wystawianie KPO oraz roczne sprawozdania realizowane przez eksperta pomagają ograniczyć ryzyko błędów w ewidencji.
Roczne sprawozdanie BDO dla Twojej firmy
Zamów sprawozdanie →








