KOBiZE i środowisko

Kto jest zwolniony z obowiązku KOBiZE? 3 potwierdzone przypadki

Piotr Chudeuszekspert ds. BDO, KOBiZE i ISOAktualizacjaCzytanie3 min

Ustawa nie przewiduje żadnego progu wielkości emisji, przychodu ani skali działalności, który zwalniałby przedsiębiorcę z obowiązku rocznego raportowania do Krajowej bazy (tzw. „KOBiZE”, art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 17 lipca 2009 r. o systemie zarządzania emisjami gazów cieplarnianych i innych substancji) — obowiązek dotyczy każdego podmiotu korzystającego ze środowiska, którego działalność powoduje emisje, niezależnie od tego, jak mała jest to działalność. Realnie potwierdzone są za to trzy konkretne przypadki, w których obowiązek raportowania faktycznie nie powstaje albo wygasa. Jeśli szukasz „zwolnienia dla małych firm” — takiego zwolnienia nie ma; poniżej trzy sytuacje, które faktycznie istnieją.

Przypadek 1: brak działalności powodującej emisje w danym roku

Jeśli podmiot w danym roku kalendarzowym w ogóle nie prowadził działalności powodującej emisje, formularz raportu do Krajowej bazy przewiduje pole „Brak działalności powodującej emisję” — po jego zaznaczeniu nie trzeba wykazywać żadnych wielkości emisji. To nie jest ustawowe zwolnienie w ścisłym sensie (przepis wciąż obowiązuje ten sam krąg podmiotów), tylko brak przedmiotu raportu: skoro nie było emisji, nie ma czego raportować liczbowo. Dotyczy to każdego podmiotu — także przedsiębiorcy — w roku, w którym faktycznie zawiesił lub nie prowadził działalności emisyjnej.

Przypadek 2: osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej — węższy zakres

Dla osoby fizycznej niebędącej przedsiębiorcą obowiązek jest węższy niż dla firm (art. 7 ust. 1a) — dotyczy wyłącznie eksploatacji instalacji wymagającej pozwolenia lub źródła spalania paliw w rozumieniu art. 152 ust. 2b ustawy Prawo ochrony środowiska. Osoba, która korzysta wyłącznie z prywatnego pojazdu — a więc „urządzenia”, nie „instalacji” w rozumieniu ustawy — faktycznie nie ma obowiązku raportowania do Krajowej bazy z tego tytułu. To jest realne, potwierdzone zwolnienie, ale dotyczy wyłącznie tej jednej, wąskiej kategorii podmiotów. Dla przedsiębiorcy (w tym jednoosobowej działalności gospodarczej) taki węższy zakres nie obowiązuje — zakres jest pełny, bez progu i bez rozróżnienia urządzenie/instalacja jako podstawy do wyłączenia z samego obowiązku raportowania.

Przypadek 3: wygaśnięcie obowiązku po 5 latach

Obowiązek sporządzenia i wprowadzenia raportu za dany rok wygasa po upływie 5 lat od zakończenia roku, w którym powstał (art. 7 ust. 2c). To ograniczenie retencyjne w czasie — nie zwalnia z obowiązku raportowania za bieżący czy niedawny rok, tylko wyznacza granicę, jak odległych wstecz lat może jeszcze dotyczyć obowiązek uzupełnienia zaległego raportu.

Piotr Chudeusz, ekspert ds. BDO, KOBiZE i ISO
Piotr Chudeusz — ekspert ds. BDO — KOBiZE i ISO

Czego ten artykuł nie rozstrzyga

Ten artykuł nie rozstrzyga, czy istnieje dodatkowy próg lub wyłączenie wprowadzone odrębnym rozporządzeniem wykonawczym wydanym na podstawie art. 7 ust. 4 ustawy — nie potwierdzono, że takie rozporządzenie w ogóle zostało kiedykolwiek wydane, a jedyne rozporządzenie wskazywane przez KOBiZE jako obowiązujące (Dz.U. 2022 poz. 2217, wydane na innej podstawie — art. 7 ust. 7) progu takiego nie zawiera. Artykuł nie rozstrzyga też kwestii sankcji za brak lub spóźnienie raportu — to odrębne zagadnienie.

Co dalej

Jeśli Twoja sytuacja nie mieści się w żadnym z trzech powyższych przypadków, obowiązek raportowania do Krajowej bazy KOBiZE Cię dotyczy — niezależnie od skali działalności. RozliczeniaBDO.pl pomaga ustalić zakres i przygotować raport do Krajowej bazy.

Czy istnieje próg wielkości emisji lub przychodu zwalniający z obowiązku KOBiZE?

Nie. Ustawa z dnia 17 lipca 2009 r. o systemie zarządzania emisjami gazów cieplarnianych i innych substancji (art. 7 ust. 1) nie przewiduje żadnego progu wielkości emisji, przychodu ani skali działalności — obowiązek raportowania do Krajowej bazy dotyczy każdego podmiotu korzystającego ze środowiska, którego działalność powoduje emisje, niezależnie od jej skali.

Czy osoba prywatna korzystająca tylko z samochodu musi raportować do KOBiZE?

Nie, jeśli jest osobą fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej. Dla takiej osoby obowiązek jest węższy (art. 7 ust. 1a) i dotyczy wyłącznie eksploatacji instalacji wymagającej pozwolenia lub źródła spalania paliw — prywatny pojazd jest „urządzeniem”, nie „instalacją” w rozumieniu ustawy, więc nie rodzi tego obowiązku.

Tematy:KOBiZE
Piotr Chudeusz

Autor

Piotr Chudeusz

ekspert ds. BDO, KOBiZE i ISO. Prowadzi sprawy BDO firm od 2010 roku.

Piotr Chudeusz

Nie znalazłeś odpowiedzi?

Zapytaj eksperta

Piotr Chudeusz, ekspert ds. BDO, KOBiZE i ISO — odpowiemy na pytanie o Twoją firmę. pon–pt 8:00–16:00.

516 766 788
Zapytaj ekspertaZadzwoń
AW CONSULTING AGNIESZKA WOLNA
NIP: 8942667889 · REGON: 932630722
ul. Grota-Roweckiego 203, 52-232 Wrocław,

Kompleksowa obsługa przedsiębiorców w zakresie BDO, KOBiZE, opłat środowiskowych oraz sprawozdawczości środowiskowej.