Samo otrzymanie kartonów od dostawcy nie oznacza, że wprowadzasz je do obrotu. Według art. 8 pkt 24 ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi wprowadzenie do obrotu to udostępnienie opakowań po raz pierwszy na terytorium kraju. Karton udostępniony wcześniej na rynku krajowym przez kogoś innego nie jest Twoim pierwszym udostępnieniem. Inaczej jest, gdy sam importujesz kartony albo nabywasz je we Wspólnocie na potrzeby działalności (art. 8 pkt 24). Odrębnie oceniasz, czy jesteś wprowadzającym produkty w opakowaniach (art. 8 pkt 23).
Spis treści
ToggleCo oznacza wprowadzenie do obrotu „po raz pierwszy”?
Ustawa o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi z 13 czerwca 2013 r. (tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 619) definiuje to pojęcie w art. 8 pkt 24. Chodzi o odpłatne albo nieodpłatne udostępnienie opakowań lub produktów w opakowaniach po raz pierwszy na terytorium kraju, w celu używania lub dystrybucji. Za wprowadzenie do obrotu uważa się także import opakowań (art. 8 pkt 24).
Kluczowe są słowa „po raz pierwszy”: liczy się pierwsze udostępnienie na terytorium kraju. Sam fakt otrzymania kartonów od dostawcy nie czyni więc Ciebie podmiotem, który wprowadza je do obrotu.
Czy kartony od dostawcy liczysz drugi raz?
Odpowiedź zależy od tego, w jakiej jesteś sytuacji. Poniższa tabela porządkuje trzy typowe przypadki na podstawie art. 8 pkt 23 i 24 ustawy.
| Sytuacja | Co wynika z ustawy |
|---|---|
| Dostawca krajowy udostępnił kartony na rynku jako pierwszy | Dla Ciebie nie jest to pierwsze udostępnienie (art. 8 pkt 24) |
| Sam importujesz kartony albo nabywasz je we Wspólnocie na potrzeby działalności gospodarczej | Import i nabycie wewnątrzwspólnotowe są wprowadzeniem do obrotu (art. 8 pkt 24) |
| Wysyłasz produkty pod własnym oznaczeniem albo pakujesz produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę i wprowadzasz je do obrotu | Możesz być wprowadzającym produkty w opakowaniach (art. 8 pkt 23 lit. a i b) |
Pierwsze udostępnienie samego kartonu przez krajowego dostawcę nie przechodzi więc na Ciebie. Odrębnie oceniasz jednak, czy to Ty wprowadzasz do obrotu zapakowany produkt (art. 8 pkt 23).
Kto jest wprowadzającym produkty w opakowaniach?
Według art. 8 pkt 23 ustawy jest to przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wprowadzania do obrotu produktów w opakowaniach. Lista jest otwarta („w szczególności”) i obejmuje:
- lit. a: wprowadzającego produkty w opakowaniach pod własnym oznaczeniem (znak towarowy albo własne imię i nazwisko lub nazwa), także gdy wytworzenie zlecił innemu przedsiębiorcy;
- lit. b: pakującego produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę i wprowadzającego je do obrotu;
- lit. c: prowadzącego jednostkę handlu detalicznego o powierzchni sprzedaży powyżej 500 m² (jedna jednostka) albo powyżej 5000 m² łącznie (więcej niż jedna jednostka), który sprzedaje produkty pakowane w tych jednostkach.
Dodatkowo import oraz wewnątrzwspólnotowe nabycie opakowań lub produktów w opakowaniach na potrzeby wykonywanej działalności gospodarczej są wprowadzeniem do obrotu (art. 8 pkt 24). Dlatego importer i dokonujący takiego nabycia mieszczą się w tej definicji.
Jakie są wyjątki i przypadki graniczne?
Ustawa rozróżnia dwie role (art. 8 pkt 22 i 23). Wprowadzający opakowania to wytwarzający, importujący albo dokonujący WNT lub WDT puste opakowania. Wprowadzający produkty w opakowaniach to ten, kto wprowadza do obrotu produkt już zapakowany. Każda z tych ról ma własny tytuł do wpisu do rejestru BDO. Jeden podmiot może pełnić obie role jednocześnie, na przykład producent opakowań, który sam nimi pakuje i sprzedaje własny produkt.
Sprzedawca detaliczny poniżej progu powierzchni sprzedaży (jedna jednostka do 500 m² albo kilka jednostek łącznie do 5000 m²), który wyłącznie odsprzedaje produkty już zapakowane i wprowadzone na rynek przez innego krajowego dostawcę, sam z tego tytułu nie jest wprowadzającym (art. 8 pkt 23 lit. c). Obowiązek pozostaje wtedy po stronie tego dostawcy.
Co zrobić w praktyce?
1. Ustal, kto udostępnił kartony na rynku krajowym jako pierwszy. Zapytaj dostawcę, czy sam je wyprodukował, zaimportował albo nabył we Wspólnocie.
2. Sprawdź, czy Twoja działalność mieści się w art. 8 pkt 23 lit. a–c, na przykład czy sprzedajesz produkty pod własnym znakiem albo pakujesz produkty wytworzone przez innego przedsiębiorcę.
3. Jeśli wpis w rejestrze BDO jest dla Ciebie aktualny, zobacz, jak wygląda rejestracja w BDO oraz jak prowadzić ewidencję opakowań.
Więcej o weryfikacji przeczytasz w artykule o kontroli BDO.
Stan prawny na: 2026-10-28
Podstawa prawna i źródła

O autorze
Piotr Chudeusz
Ekspert ds. BDO, KOBiZE i rozliczeń środowiskowych
Certyfikowany ekspert z ponad 10-letnim doświadczeniem w obsłudze polskich firm w zakresie rejestracji BDO, ewidencji odpadów i sprawozdań KOBiZE. Założyciel RozliczeniaBDO.pl. Doradza setkom przedsiębiorców rocznie w sprawach środowiskowych.
Zobacz też
Masz pytania o BDO, KOBiZE lub PPWR? Skonsultuj się z ekspertem — bezpłatnie.
Umów bezpłatną konsultację →







